За нас

ЗА НАС

Ето накратко моята лична история и кауза, която доведе до създаване на Асоциацията за инсулт и афазия:

През декември 2016 година, по време на работа, майка ми претърпя два поредни инсулта – исхемичен и хеморагичен, в следствие на което получи едностранна парализа на цялата дясна половина на тялото /хемиплегия/ и загуба на говора /афазия/ - предизвикана от поражения на мозъчното кръвообръщение. Последва дълъг процес за възстановяване с екип от рехабилитатори. Възстанови се до голяма степен походката и почти самостоятелно придвижване. Афазията остана като езиково нарушение и, въпреки че са запазени напълно интелектуалните способности, бе нарушена драстично възможността за комуникация.

Един ден попаднах на моя стара приятелка, която е завършила арттерапия, и с нея решихме да започне арт терапевтични сесии с майка ми. Арт терапията се оказа уникален метод, с който пострадал от инсулт човек се преобрази, възстанови своето самочувдствие и самоувереност. Постиженията на арт терапевта Евгения Маринчева в работата й с Дони са много и за тях има създадени:

  • Web site www.izpitanie.com
  • YouTube канал Izpitanie-art-Donka
  • Фейсбук страница Izpitanie-art-Donka
  • написани са книги по темата
  • успехите на Жени и Дони са описани и в електронен постер по време на 13-я Световен конгрес посветен на инсулта
  • няколко изложби с картини на Донка

Най-важното е, че аз намерих сили и кураж да създам Асоциация за инсулт и афазия през 2020 със съмишленици, за да спестя на много хора да не преминават през това, което нашето семейство преживя.

Дорина Добрева – Председател на Асоциация за инсулт и афазия

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки